Kan maling blive for gammel?

26 November 2020
Maya Hindsberg

editorial

Spørgsmålet om, hvorvidt maling kan blive for gammel. er et godt spørgsmål. Hvad sker der overhovedet, når malingen bliver for gammel? Du kan sikkert spørge en maler i Herlev eller på Amager om, men du kan også læse med her, hvis du selv maler, og skal opbevare din restmaling.

Maling kan godt blive for gammel

Det er faktisk ikke en myte. Der var en gang, hvor der var så mange kemikalier i, at det ville tage utrolig lang tid, før det skete. I dag er der dog væsentlig flere miljørigtige og bionedbrydelige produkter i maling, hvilket også forkorter leve tiden. Det skal dog siges, at maling, som er lavet på terpentin eller olie, vil holde i ret lang tid, hvis opbevaret rigtigt.

Det gør du ved at undgå, at det bliver opbevaret i et skur eller i en kælder, hvor det kan blive udsat for frost eller høj varme. Derudover vil du gerne holde den fra børn, så et skab, hvor du har resten af dine rengøringsmidler, fungerer ofte godt til formålet. Loftet er også en mulighed.

Hvordan tjekker jeg om maling er blevet for gammelt?

Den nemmeste måde er nok lugten. Du vil hurtigt opdage en rådden lugt, når du åbner malerbøtten eller begynder på at male. Du er i hvert fald ikke i tvivl, og du skal stoppe med at bruge den.

Der er dog ofte også en holdbarhedsdato, og den skal du gå efter. Det er gældende for både åbnet og uåbnet maling.

Et andet tegn er, at malingen er begyndt at skille. Altså hvis den er tynd og vandagtig på toppen og tykkere i bunden. Det er dog ikke ensbetydende med, at den ikke kan bruges, men en fin indikator på, at det skal være nu, den skal bruges. Så det er primært lugt og holdbarhedsdato, som du skal være opmærksom på. 

More articles