Historien om Zoneterapi

11 december 2019
Lykke Holzmann Søby
Historien om Zoneterapi

Dr. William FitzGerald (1872-1942) anses for at være ophavsmanden til  zoneterapi. FitzGerald offentliggjorde aldrig, hvordan han blev bekendt med teorien om zoneterapi, men han gav heller ingen andre æren eller henviste til andre originale kilder, der var forud for hans. FitzGerald henviste heller ikke til en orientalsk indflydelse. Man ved, at han arbejdede i Wien fra omkring 1899. Det er her han måske har lært om brugen af ​​at lægge pres på visse kropsdele i en medicinsk henseende. Da han vendte tilbage til USA senere, opdagede han, at hvis der blev anvendt pres på næse, hals og tunge, blev fornemmelser i bestemte områder følelsesløse. Denne teori kan også anvendes til andre områder, herunder fødder og hænder være smertelindrende.

Zoneterapi opdeler kroppen i ti zoner – Hænder / arme og fødder / ben er ligeledes delt i fem zoner hver. Der er ingen beviser for, at FitzGerald illustrerede dette via diagrammer, hvor reflekserne vises på fødderne. Dr. FitzGerald  sagde selv at han opdagede zoneterapi i 1909, men giver ingen indikation af, hvordan han blev bekendt med teorien. Fra 1915 til begyndelsen af ​​trediverne var zoneterapi  et kontroversielt emne, men mødte alligevel en vis succes med læger og tandlæger som en form for smertelindring.

Zoneterapi som en international bevægelse

I 1950’erne udviklede en fransk læge ved navn Paul Nogier diagrammer baseret på reflekspunkter på de ydre ører. I 1955 skrev tyskeren, W. Kohlrausch i sin bog Reflex Zone Massage, at forstyrrelser i organerne følger vaskulære kanaler, der er forbundet med reflekserne i arterierne i stedet for nervesystemet.

I 1958 arbejdede Hanne Marquardt i et tysk sanatorium, hvor hun læste Eunice Inghams bog, Stories the Feet Can Tell. Bogen var blevet kendt i Schweiz i 1950’erne og derfrablev zone tearpi et kendt fænomen i tysktalende lande. I 1970’erne tog Hanne, der personligt havde studeret med Ingham i Amerika, Eunices arbejde til Tyskland, hvor det blev betegnet som Reflex Zone Therapy.

Doreen Bayly fra England blev uddannet i Amerika i slutningen af ​​50’erne. Hun forfattede bogen Reflexology Today i 1984, og herefter blev zoneterapi spredt ud og almindelig anerkendt i både USA og Europa.

Her i Danmark er vi storforbrugere af zoneterapi, og bruger det til rygestop, infertilitetsproblemer, vægttab og meget mere. Læs mere her https://staerkhelse.dk/behandlinger/zoneterapi/ hvis du vil være klogere på terapiformen og dens historie.

 

Flere Nyheder