Murerfaget er næsten 1000 år gammel

07 June 2022
Lotte Hindsberg

editorial

Murerfaget har en lang og flot tradition i Danmark, og der har været murere i landet i næsten 1000 år. Det var behovet for at bygge store og flotte kirker i andet end træ, der bragte munke med erfaring i murerfaget til Danmark. De kom sydfra. 

Den ældste kirke bygget i mursten findes i Ringsted og blev færdig i 1170. Den står stadig og fortæller i al sin skønhed, hvor dygtige murerne var for 800 år siden. I starten var det kun kirker, slotte og borge der blev bygget af mursten, men som man fandt ud af at den danske jord var fuld af ler, perfekt til mursten begyndte flere og flere at få bygget deres huse af mursten. Det var også bedre til at holde kulden væk. Du kan læse mere om murer her https://www.himmerlandmurerfirma.dk/.

murerfirma Aars

Murer og munke 

I starten var det munke der var murer og de lærte gladeligt fra sig, senere var der en konflikt imellem murer og munke. En konflikt som munkene tabte og de måtte holde sig til at være religiøse, frem for at være håndværkere. Siden blev der lavet murelaug og det var kun mennesker der var medlem, der måtte lave murearbejde.

I dag arbejdes der aktivt for at de gamle måder at mure på, ikke går i glemmebogen. 

En murers arbejdsdag i dag er meget forskellig fra tidligere – og dog. Der er stadig en del arbejde med kirker, slotte og herregårde. Men mest i forbindelse med vedligeholdelse og renovering. Derudover arbejder mange murer med badeværelser, hvilke skal laves af en autoriseret murer, de sørger for at vægge er muret op og i vatter før de bliver tapeseret og malet.

Mange huse er også lavet af mursten og her er der meget arbejde at lave. De skal som udgangspunkt repareres fra tid til anden, inden de males.

More articles