Sådan får man nemmest vurderet dødsboet

07 February 2019
Anders Lundtang Hansen

editorial

Ingen ønsker at stå i sorgens stund efter at have mistet en person, der stod en nær.

Selv ved tilfældet, at vedkommende fik fred efter længere tids sygdom, så kan man blive overrasket over, hvordan sorgen kommer væltende indover en.

Tilbage står man også som efterladt med en forladt bolig, hvis afdøde var den sidste beboer i boligen. Afhængig af størrelsen af denne, så kan der være en god portion inventar, der skal opgøres.

Opgørelsen kan og skal foretages ud fra forskellige parametre.

Som det åbenlyse skal boligen formentlig sættes til salg igen, hvis ikke andet var udspecificeret i testamentet, hvorfor boligen skal rømmes for alt indhold, så nye beboere kan flytte ind.

Dog er der også det mere juridiske og praktiske i den forbindelse, hvor man får en advokat indover til at hjælpe med at gøre status over værdien af indholdet i boligen.

Værdierne skal være med til at betale eventuelle kreditorer, hvis der er gæld i boligen eller til andre. Er gælden betalt, så skal værdierne måske opgøres i et værdibeløb, så det kan blive fordelt mellem de efterladte, hvis dette for eksempel er nævnt i testamentet.

Men advokaten er ofte mest indover til at hjælpe med det sidste aspekt, når man har fået opgjort værdierne i dødsboet. Derfor er det svært for almindelige mennesker at foretage en vurdering af dødsbo.

Udover at man befinder sig i en sorgens stund, så er det de færreste af os, der har ekspertisen, viden og erfaringen til at vide, hvad alt fra møbler til smykker og nipsgenstande reelt er værd.

Skulle man endelig sjusse sig frem til dette uden at have snydt sig selv og have overset noget af sjælden værdi, så skal tingene også sælges. Dette kan tage lang tid.

Løsningen er ofte at hyre et firma ind, der aftager alt inventar i én omgang og foreslår et samlet beløb for dette. Så er man hurtigt videre i processen med at opgøre dødsboet, og sorgen bliver nemmere at håndtere, når professionelle mennesker kan hjælpe på praktiske områder.

 

More articles